Aprīlī pie lasītājiem nonāks Rutas Zimnohas trešais romāns – "Vīratēvs". "Vīratēva" žanru definējām kā sadzīves romānu, taču tajā ir gana daudz psiholoģiskas spriedzes un sižeta pavērsienu, kas neatstās vienaldzīgos.
Tiem, kuri lasījuši Rutas debijas romānu "Pirms saule riet", šī būs iespēja sastapties ar dažiem jau pazīstamiem tēliem un vairāk uzzināt gan par viņu pagātni, gan arī iespējamo nākotni, taču "Vīratēvu" pavisam noteikti var lasīt arī kā patstāvīgu grāmatu – un, ja nu personāži nav nokaitinājuši tiktāl, ka gribas ņemt pannu vai ko citu smagu un viņus kārtīgi piekaut, iepazīties arī ar iepriekšējo romānu.
Romāna "Vīratēvs" centrā ir Liliāna – pusmūža sieviete, kura precējusies ar trīspadsmit gadus par sevi jaunāko Askoldu. Liliānai tās ir jau trešās laulības, viņa ieguldījusi milzu pūles, lai izskatītos jaunāka par saviem gadiem un nedotu Askolda draugiem ieganstu brīnīties par abu atšķirīgo vecumu. Kad ciemos piesakās iepriekš nesastaptais vīratēvs (abu mātes jau sen mirušas), Liliāna izjūt milzu stresu. Tomēr satraukums par savu vecumu izrādās tīrais nieks tajā brīdī, kad Liliāna atver durvis un saprot – ar pašreizējo vīratēvu viņas ceļi dzīvē jau krustojušies...
Ruta, grāmatai uz vāka māksliniece uzlika kūciņu ar degli. Kādēļ tā, lasītāji sapratīs, bet kādas ir tavas attiecības ar kulināriju?
R. Zimnoha: Es pati māku cept kūkas, un man patīk. Kādreiz tā bija gandrīz kā meditācija – cept kūkas, izmēģināt kaut ko jaunu. Man šķiet, pašreiz tas steigā kaut kur pazudis. Mana pirmā profesija ir pavāra konditora palīgs, un pirmo kūku es izcepu – pat īsti neatceros, laikam septiņu gadu vecumā par godu mammas dzimšanas dienai. Man gan toreiz palīdzēja patēvs, pēc tam, kad centos kūkas misiju atkārtot, vecākiem neesot mājās, viss sagāja pilnīgi šķērsām, sākot ar olu gultā un miltiem visapkārt. Par to mamma bija visai lielā šokā, jo pirmā kūka taču bija diezgan veiksmīga. Tā mana otrā kūka realizējās diezgan lielā bardakā.
Skolā teica – tev jāiet uz tuvāko vidusskolu, tad uz augstskolu mācīties par bibliotekāri, tu tik daudz lasi, bet pašai šķita – kāpēc man jādara tas, ko visi saka?
Turklāt gribējās arī profesiju, pelnīt, ko tur slēpt – tas bija vecums, kad gribējās prom no mājām, pašai būt patstāvīgākai... Taču to, ka pēc tam studēšu, jau tad biju nolēmusi.
Es patiesībā tehnikumā gāju uz mājturību, kaut gan rokdarbi galīgi nepadevās. Mums bija kleita jāšuj, cimdi jāada. Man ir uzausta trīs metrus gara Latgales tautastērpa josta. Diplomdarbu aizstāvot, bija jāpamato, kāpēc izvēlēti šī novada tautastērpa elementi. Es, kurzemniece būdama, teicu, ka man vīrs būs no Latgales. Vēl arvien to savu latgalieti gaidu. Bet tā nekāda diženā rokdarbniece no manis nav sanākusi. Mamma vēl tagad atceras, kā es, no tehnikuma brīvdienās atbraukusi, šuju galdautu un dusmīgi pie sevis runāju: "Vīrišķīgi stūrīši, es viņai parādīšu vīrišķīgus stūrīšus!" (Smejas.) Lai kā centos, man nav tās smalkākās rociņas, tāpēc tādi ļoti smalki darbi nesanāk.
Vai esi profesijā strādājusi? Par praksi es nerunāju, tā pati par sevi.
Esmu gadu nostrādājusi "Rimi" kulinārijā par pavāri. Tur konstatēju – spēju iedomāties, ka man būtu kafejnīca, tāda atmosfēriska, kur es no rīta atnāku, iesmaržojas kafija, kaut ko kuļu savā nodabā. Vēl varētu būt, teiksim, kāds grāmatveikals, kas apvienots ar kafejnīcu.
Līdzīgi kā Maratam tavā jaunajā romānā.
Kaut kā līdzīgi, jā. Bet
mani mazliet baida pieredze, kas bija gan praksē, gan arī strādājot lielveikalā, proti, ar laiku izveidojas rutīna, tā mani nokauj, turklāt ir arī grūti visu dienu nostāvēt kājās uz vietas.
Es gan arī visu laiku sēdēt nevaru, ir jākustas, tagad, strādājot skolā, ir brīži, kad apsēžos, bet pārsvarā visu laiku kustos klases priekšā.