Nedaudz neierasts salikums, turklāt jārēķinās, jo tas būs otrās dienas ēdiens - vārītajiem putraimiem jāatdziest. Bet gaidīšana attaisnosies, jo ēdienas sanāk gards un sātīgs.

Reklāma

Putraimu un kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas

  • 400 g putraimu
  • 300 g kūpinātas gaļas
  • 5 lieli kartupeļi
  • 1 liels sīpols
  • piens
  • sāls

Pagatavošana

Putraimus iepriekšējā vakarā aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti uzbriest. Tos noskalo, liek vārīties. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Kad putraimi vārījušies aptuveni 20 minūtes, pievieno kartupeļus. Vāra, līdz tie mīksti. Pielej pienu. Ļauj putrai uzmest burbuli, un katliņu noceļ no plīts.

Gaļu sagriež strēmelītēs, sīpolu sasmalcina. Sacep uz pannas. Ietaukotā cepamtraukā kārto putru, nākamajā kārtā liek gaļu ar sīpoliem, tad atkal putras kārtu. Liek uzsildītā cepeškrāsnī un cep 30–40 minūtes.

Otrās dienas ēdiens, jo putraimu–kartupeļu biezputrai jābūt atdzisušai. Nevar cept tikko no plīts noceltu putru.

Pasniedz ar skābo krējumu, sablendētām dzērvenēm vai brūkleņu–ābolu ievārījumu.

Padomi - lai jebkurš sacepums labāk izdotos:

  • Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.
  • Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.
  • Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.
  • Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.
  • Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
  • Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
  • Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
  • Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.