No ķirbja var pagatavot vairākus ēdienus. Variējot ar sastāvdaļām, iespējams izvārīt gan pikantu, gan maigas garšas biezzupu. Ja gribas ko sātīgāku, ķirbī jāliek pildījums un jācep. Ķirbi var sagriezt šķēlēs un cept tāpat, to var iekļaut salātos.

Reklāma

Ķirbju šķirņu ir daudz, viena piemērotāka biezzupām, cita cepšanai, vēl kāda svaigiem salātiem vai sulas spiešanai. Sviesta ķirbi visbiežāk izmanto konservēšanai, no tā sanāk garšīgas biezzupas, to var arī cept vai svaigu iekļaut salātos, piemēram, kopā ar burkāniem, āboliem, kāpostiem un dzērvenēm.

Muskatķirbis ir ļoti sulīgs, tādēļ der sulas spiešanai un svaigu salātu gatavošanai. Tas piemērots marinēšanai un arī biezzupai.

Pildīšanai var izmantot spageti ķirbjus un mazos dekoratīvos ķirbīšus. Savukārt riekstu ķirbis vislabāk garšo svaigā veidā.

Ņem vērā!

Aizsāktu ķirbi neglabā polietilēna maisiņā – tas sapūs pāris dienās!

Biezzupa ar saldo krējumu un grauzdiņiem

  • 700 g ķirbja
  • 1 purava kāts
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 300 ml buljona
  • 200 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • pustējkarote maltu melno piparu
  • pustējkarote sāls
  • šķipsna kanēļa
  • maizes grauzdiņi
  • zaļumi

Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, puravu ripiņās, sīpolu un ķiploku sakapā. Dziļā pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolu un puravu, pievieno ķiploku un ķirbja gabaliņus, cep 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Tad visu liek katlā, pārlej buljonu, uzliek vāku un sutina, līdz ķirbis mīksts. 

Masu sablendē, pielej saldo krējumu, pieber sāli, piparus un kanēli. 

Pasniedzot biezzupu, uzbārsta maizes grauzdiņus un zaļumus.

Lai biezzupa būtu krēmīgāka un sātīgāka, pievieno krēmsieru, kausēto sieru vai kokosriekstu pienu.

Garšvielas un garšaugi, kas piestāv ķirbim

  • Ar ķirbi labi sader šādas garšvielas: muskatrieksts, kumīns, ķimenes, kanēlis, paprikas pulveris, melnie un čili pipari, karija garšvielu maisījums.
  • Ķiploki, sīpoli un puravs ķirbja biezzupai piešķir patīkamas garšas nianses, nomāc ķirbja garšu.
  • Burkāni ne vien bagātina ķirbja biezzupas garšu, bet arī iekrāso košāk.
  • Aromāta piešķiršanai var izmantot pētersīļus, seleriju, timiānu, oregano vai rozmarīnu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu