Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā zviedru rakstnieces Annas Frēdriksones trilleri "Zudusī"(Minnesförlusten). No zviedru valodas tulkojusi Ieva Ķilla. Emīla Garjāņa vāka mākslinieciskais noformējums.

Klāra pamostas slimnīcā un saprot, ka ir pavisam slikti. Galva ir kā spainis, un viss ķermenis sāp, taču pats galvenais – viņa neko neatceras. Kā viņu sauc? Kas ar viņu ir noticis? Kā viņa šeit ir nokļuvusi?

Policija uzskata, ka Klārai kāds gribējis kaitēt – viņa tika atrasta bezsamaņā dziļi jūrā, gandrīz noslīkusi. Klāra ir apņēmības pilna noskaidrot, kas ar viņu ir noticis, un talkā nāk viņas bijušais psihoterapeits, kurš ir tik izpalīdzīgs, ka sāk kļūt aizdomīgi... Un, kad viņa atrod savu dienasgrāmatu, kurā tiek pieminēts kāds vārdā nenosaukts vīrietis, kurš pret viņu bijis vardarbīgs, Klāra saprot, ka ir briesmās un nevienam nevar uzticēties.

"Prasmīgi apraksta sajūtas, kādas var būt, kad pēkšņi nezini, kas tu esi," tā raksta Boknjutaren.

Annas Frēdriksones trilleris “Zudusī”.

Fragments no grāmatas: "Dziļi melnumā rēgojas spožs punkts. Tas kvēlo piķa melnajā tumsā, taču tad pazūd. Klāra nesaprot, kur tas palicis. Viņa vairs nav droša, ka patiešām to redzēja. Domu gājienu pārtrauc apdullinošs rēciens. Aiz viņas brauc smaga kravas automašīna, kuras brezenta pārsegums skaļi dārdinās. Tās ātrums ir daudz par lielu šaurajam ceļam, un Klāra metas malā, piespiežoties žogam, līdz kravas automašīna ir prom. Viņa ievelk elpu. Tā bija tikai kravas automašīna, un viņa nebija gatava tam, ka tā tik pēkšņi trauksies garām. Nav taču nekā bīstama. Tad viņa atceras kvēlojošo punktu tumsā. Savādā parādība vairs nav redzama. Naskā solī Klāra dodas uz priekšu pa mazāko ielu, paiet garām pienotavas apkaimei un iznāk otrā ielas galā. Viņa turpina ceļu uz hosteli, rokas vēzēdama. Vakaros ciems varbūt arī šķiet pamests, taču tas droši vien ir pieraduma jautājums. Tiem, kas šeit dzīvo pastāvīgi, tumsa nav nekas neparasts. Viņa paspēj noiet kādus divdesmit metrus, kad aiz muguras izdzird vissmalkāko skaņu. Gumijas zoļu čīkstoņu pret asfaltu. Viņa lēnām pagriežas. Tālāk pie pienotavas, tieši līdzās melnākajai tumsai, var saredzēt neskaidru cilvēka apveidu. Ar cigareti rokās tas vienkārši tur stāv, gluži nekustīgs. Klāra paātrina gaitu. Prom no pienotavas, taisni uz hosteli. Tagad viņa vēlas tikai būt savā istabā. Aiz muguras atkal skan soļi."

Anna Frēdriksone (Anna Fredriksson) ir populāra zviedru rakstniece, kuras bestsellers "Zudusī" ir psiholoģisks trilleris par uzticību, zaudējumu un vilšanos.

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit