19. februārī Rīgā viesosies grāmatas "Alfrēds Nobels" autore, zviedru žurnāliste un rakstniece Ingrīda Karlberga. Plkst. 17.00 Zviedrijas vēstniecībā notiks grāmatas atvēršanas svētki un saruna ar rakstnieci (tajā piedalīsies arī tulkotāja, publiciste un rakstniece Rudīte Kalpiņa un viena no grāmatas tulkotājām Vizma Zaķe).

Reklāma

Žurnāliste un rakstniece, Upsalas universitātes Goda doktore Ingrīda Karlberga (1961) jau vairākus gadu desmitus darbojas pētnieciskajā žurnālistikā, par saviem darbiem saņemot prestižus apbalvojumus. Kopš 2020. gada viņa ir Zviedrijas akadēmijas locekle. Ingrīdas radošajā biogrāfijā ir arī bērnu grāmatas, taču īpašu atzinību viņa saņēmusi par dokumentālās literatūras darbiem. 2012. gadā rakstniece saņēma prestižo Augusta balvu par zviedru diplomāta Raula Valenberga biogrāfiju, savukārt 2023. gadā iznākusi viņas grāmata "Marionetes. Pasaule kā politiskais teātris", kurā autore pievēršas politiskajai propagandai, dezinfomācijas kampaņām un viltusziņām.

Ingrīdas Karlbergas sarakstītā Alfrēda Nobela biogrāfija “Nobels”.

2019. gadā iznākusi grāmata par izgudrotāju, ķīmiķi Alfrēdu Nobelu. Nobels kļuva bagāts, pateicoties dinamīta izgudrošanai, tomēr slepenībā rakstīja dzeju un sapņoja par mieru uz zemes. Zviedru žurnāliste Ingrīda Karlberga atklāj pārsteidzošu un pat mazliet neticamu stāstu par cilvēku, kurš radījis pasaulē pazīstamāko un iekārotāko apbalvojumu. 

Autore grāmatā detalizēti seko Alfrēda Nobela un viņa ģimenes dzīvesstāstam, ne tikai ļaujot lasītājam sajust dižgara laikmetu un tā atmosfēru, bet arī nevairoties no līdz šim pieklusinātām tēmām viņa biogrāfijā: ilgtermiņa romantiskā sakara ar austrieti Sofiju Hesu un nesaskaņām ģimenē, kas sekoja pēc Nobela testamenta nolasīšanas. 

No trūcīgās bērnības Stokholmā cauri ģimenes traģēdijām, romantiskām sakāvēm, panākumiem un nodevībām līdz pat Nobela nāvei Sanremo autore izgaismo notikumiem bagātās un dramatiskās dzīves zinātnisko, literāro un politisko kontekstu, saistot to ar kategorijām, kuras viņš izvēlējies iedibinātajam apbalvojumam.

Nobela biogrāfija 2019. gadā nominēta Zviedrijas Izdevēju asociācijas Augusta balvai, bet 2020. gadā autore saņēma Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas apbalvojumu par kvalitatīvo pētnieciskas žurnālistikas darbu šajā grāmatā.

Mediju pārstāvjiem ir iespēja satikt Ingrīdu Karlbergu intervijai arī dienas laikā - par to, lūdzu, sazināties, rakstot uz e-pastu: maija.hvorostjanaja@latvijasmediji.l.v Par dalību atvēršanas svētkos, lūdzam sazināties ar vēstniecības pārstāvi Gaļinu Aizvakaru - galina.aizvakara@gov.se.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.