Austrijas reģionam Štīrijai raksturīga aprikožu audzēšana, tādēļ arī šāds nosaukums pīrāgam, kur izmantota aprikožu marmelāde.
Sastāvdaļas
Mīklai
- 600 g kviešu miltu
- 15 g cepamā pulvera
- 200 g sviesta
- 50 g cukura
- ½ tējkarotes sāls
- 250 ml piena
Pildījumam
- 1,5 kg ābolu
- 4 ēdamkarotes citronu sulas
- 1 citrona rīvēta miziņa
- 125 g cukura
- 1 tējkarote kanēļa pulvera
- 100 g rozīņu
- 100 g sasmalcinātu lazdu riekstu
- 200 g aprikožu marmelādes
- 100 g pūdercukura
Pagatavošana
Miltiem pievieno cepamo pulveri un samaisa, tad izsijā uz galda virsmas un vidū izveido bedrīti. Bedrītē liek sasmalcinātu sviestu, cukuru, sāli, lej pienu un, sākot no centra, pievieno un iemīca miltus. Mīca, līdz veidojas viendabīga mīkla. To saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek uz 1 stundu ledusskapī nobriest.
2. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež palielos gabalos. Āboliem pievieno citronu sulu, sarīvētu citrona miziņu, kanēli, cukuru, sasmalcinātus lazdu riekstus un visu samaisa.
3. 1/6 mīklas atliek režģa joslām.
Mīklu izrullē nedaudz lielāku par cepamās plāts izmēru. Tad mīklas plāksni klāj cepamajā formā un uzloka maliņas. Uz mīklas ber ābolus un vienmērīgi izlīdzina pa visu virsmu.
4. Atlikto mīklu plāni izrullē un sagriež 1,5 cm platās mīklas joslās. Tad virs āboliem izliek režģi.
5. Plātsmaizi liek līdz 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 30–35 minūtes.
6. Aprikožu marmelādi liek mazā katliņā, tai pievieno pūdercukuru, citronu sulu, visu izmaisa un uzkarsē.
7. Gatavo plātsmaizi izņem no cepeškrāsns un tās virsu pārziež ar karsto marmelādi. Plātsmaizi atdzesē un sagriež gabalos.