Āzijas garšas, tostarp saldskābā medus un sojas mērce, ir tikai viens iemesls, kas man atkal un atkal ap vakariņu laiku liek atgriezties pie šīs receptes. Otrs ir tas, ka katrs gabaliņš ir ietinies vispirms kraukšķīgā, bet pēcāk garšīgo mērci uzsūkušā mētelītī. Turklāt pagatavotā gaļa būs krietni labāka nekā tā, ko varam baudīt Āzijas restorānos. Tad nu tā, laiks beigt siekaloties un ķeramies pie darba.
Lai pagatavotu vakariņu bļodu 2–3 personām,
nepieciešams:
Stirnas karbonādes pagatavošanai
- 1 stirnas karbonāde (ja gribas brangākas porcijas, var ņemt divas)
- Kukurūzas milti
- 1 tējkarote sāls
- 1 tējkarote ķiploku granulu
- Čili pipari asumiņam (katram pēc patikšanas)
- Eļļa cepšanai, turklāt tā pavairāk, lai cepšanās laikā gaļa būtu pārklāta
Mērcei
- 250 ml buljona
- 2 kārtīgas medus karotes
- 1 ēdamkarote tahini pastas
- 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
- 2 ķiploka daiviņas
- 50 ml sojas mērces
Pārējam bļodas saturam
- Stikla nūdeles (aplej ar karstu ūdeni, atstāj sagatavoties 5 minūtes, tad pasniedz), sarīvēts burkāns, halapenjo, wakame salāti, gurķi, ripiņās sagriezts sīpols (piestāvēs arī marinēts), paprika un viss cits, kas mājās liekas piederīgs bļodas papildināšanai.
Pagatavošana
Katliņā lej buljonu, sojas mērci, pievieno medu, tahini pastu (var arī ēdamkaroti sezama eļļas) un katliņa saturu lēnām karsē.
Krūzītē sajauc ūdeni un kartupeļu cieti un maisot pievieno mērcei. Visu maisot karsē, līdz izveidojusies pabieza un tumša mērce, tad katliņu no plīts noņem.
Bļodā sajauc miltus ar sāli, ķiploku granulām un čili pipariem.
Stirnas karbonādi sagriež apmēram 1 cm platās un 4–5 cm garās strēmelītēs un apviļā miltu maisījumā.
Pannā lej eļļu, to kārtīgi uzkarsē, tad cep gaļu no abām pusēm brūnu. Vislabāk cepšanu veikt vairākos piegājienos, lai gaļas gabaliņi vienmērīgi izceptos un pannā nesaliptu, tad tos aplej ar iepriekš pagatavoto mērci, pievieno izspiestas vai smalki sakapātās ķiploka daiviņas, apmaisa un pannu no plīts noņem.
Kārtojam bļodas saturu – tajā liek iepriekš pagatavotas stikla nūdeles, pagatavotās stirnas karbonādes strēmelītes, salātus, dārzeņus un beigu beigās gaļu vēl pārlej ar saldskābo mērci.
Lieliski piestāvēs arī sezama sēkliņas. Derēs gan melnās, gan baltās vai abi veidi kopā.
Labu apetīti!