Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā igauņu rakstnieces un tulkotājas Kai Āreleidas (Kai Aarelaid) romānu "Klusais okeāns" (Vaikne ookean).

Reklāma

Mēs tik daudz nezinām par saviem vecākiem. Un ir tik daudz, ko viņi pat nenojauš, ka mēs zinām.

2010. gads. Sankpēterburga. Nejauši ieraugot vīrieti, ar kuru tiekas ciemos atbraukusī māte, Stellas atmiņā ataust 20. gs. 70. un 80. gados Tallinā pavadītā bērnība un jaunība un vecāku laulības ainas. Ar šodienas pieredzi uzlūkojot ārēji saskanīgās laulības zemūdens straumes, Stella cenšas atrisināt arī pašas laulībā radušos samezglojumus. 

Emocionāli piesātinātais romāns vēsta par ilgām pēc mīlestībās un spēju to pieņemt, par noslēpumiem un to, ka gadiem ilgi nepateiktajam kādu dienu jānāk gaismā. 

"Esmu bezgalīgi pateicīga visiem, kas ir runājuši ar mani par mazajiem okeāniem. Esmu pateicīga arī visiem, kas izlēma par tiem klusēt. Jo reizēm rakstnieks visvairāk gūst no tukšuma," tā grāmatas autore Kai Āreleida.

Kai Āreleidas romāns "Klusais okeāns".

"Romānā laiks neiet lineāri, bet gan pa spirāli. Viss, kas bijis, agri vai vēlu atgriežas pie mums. Mēs atkārtojam savu vecāku kļūdas. Mēs atkal un atkal nonākam vienā situācijā, spēlējot dažādas lomas. Vienreiz bērns, tad pieaugušais un vēlreiz bērns. Jo ilgāk dzīvojam un vairāk spēlējam šīs lomas, jo skaidrāk kļūst, ka īsti nezinām, kāpēc. Mums nav tiesību nosodīt NEVIENU, jo mēs nezinām visas nianses. Pat ne tad, ja paši esam iesaistīti šajā stāstā," vēsta kāda lasītāja atsauksme no Goodreads

Kai Āreleida (1972) ir godalgota igauņu rakstniece un tulkotāja, vairāku romānu un dzejas krājumu autore. 2022. gadā par romānu "Klusais okeāns" Āreleidai piešķirta Baltijas Asamblejas balva literatūrā. Latviešu valodā iznākusi viņas grāmata "Pilsētu dedzināšana". 

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

No igauņu valodas tulkojusi Lelde Rozīte. Grāmatas un vāka mākslinieciskais noformējums – Indulis Martinsons. 



 

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit