Ērkšķogas ir gan Eiropas, gan Rietumāzijas augs. Tās audzētas klosteru dārzos un izmantotas ārstnieciskos nolūkos. Eiropā īpaši populāras tās ir Anglijā, kur no tām vārīja mērces, ko ēda pie zivs. Daudziem grūti izdomāt, ko gatavot no svaigām ērkšķogām – tik vitamīniem bagātajām ogām. Citus nogurdina kātiņu un ziedu atlieku tīrīšana. Pamēģini šīs dažas gardās receptes.

Reklāma

Ērkšķogu mērce

No ērkšķogām var pagatavot pikantu un atsvaidzinošu mērci, ko ēst pie gaļas vai siera.

Sastāvdaļas

  • 300 g ērkšķogu
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • Šķipsna sāls
  • Mazliet balzamiko etiķa vai citrona sulas

Pagatavošana

Ērkšķogas vāra ar cukuru un sāli 10–15 minūtes, tad sablendē un, ja vēlies smalkāku, izberz caur sietu. Ērkšķogu mērce labi sader ar ceptu vai grilētu vistu, cūkgaļu vai kazas sieru.

Ērkšķogu mērce.

Ērkšķogu čatnijs

Lieliski piemērots grilētiem ēdieniem! Īpaši gards tikko gatavots.

Sastāvdaļas

  • 600 g ērkšķogu
  • 1 sīpols
  • 1 ābols
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna ingvera, čili (pēc izvēles)

Pagatavošana

1. Visas sastāvdaļas tiek smalki sasmalcinātas ar blenderi. 

Ja sastāvdaļas smalcināsi kopā, to sulas un garšas sajauksies. Labāk katru produktu smalcināt atsevišķi.

2. Visas sasmalcinātās sastāvdaļas liec katliņā, pievieno cukuru, sāli, garšvielas un sautē uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē. 

Ērkšķogu čatnijs lieliski piemērots kā mērce vai uzkoda. To var ēst ar lavašu vai citu maizi.

Ērkšķogu želeja

Vienkāršs deserts vai piedeva kūkām.

Ērkšķogu želeja.

Sastāvdaļas

  • 600 g ērkšķogu
  • 100 g cukura
  • 4 želatīna plāksnes vai atbilstošs daudzums pulvera
  • Mazliet citrona sulas

Pagatavošana

1. Sablendē ogas, nokās sulu, pievieno cukuru, citrona sulu un pakarsē, tad iemaisi iepriekš uzbriedinātu želatīnu, sajauc. Kad želatīns izkusis, karsēšanu pārtrauc. 

2. Ērkšķogu želeju lej formiņās un atdzesē. Pasniedzot var pievienot putukrējumu vai plombīra saldējumu

Ērkšķogu drumstalkūka

Sastāvdaļas 

Pildījumam

  • 500 g ērkšķogu
  • 100 g cukura
  • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes vai miltu

Drumstalām

  • 150 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 80 g cukura

Pagatavošana

1. Ērkšķogas sajauc ar cukuru un cieti, liec cepamtraukā.

2. Pagatavo drumstalas. No miltiem, sasmalcināta sviesta un cukura ar pirkstiem saberz drumstalas.

3. Ērkšķogām uzber virsū drumstalas un liec cepeškrāsnī 180 °C cepties uz 30–40 minūtēm.

4. Ērkšķogu drumstalkūku ēd siltu ar saldējumu vai aukstu kā desertu. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem