Batātes jeb saldie kartupeļi satur daudz šķiedrvielu, dzelzi, kalciju un citas vērtīgas vielas, tiem ir viegli saldena garša un skaista oranža krāsa.
Sastāvdaļas
- 2 batātes
- 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
- 1–2 ēdamkarotes eļļas
- sāls, pipari
Pagatavošana
Batātes sagriež salmiņos, liek bļodā un caur sietu uzsijā kartupeļu cieti (tā batāšu salmiņus padarīs kraukšķīgus). Patur aptuveni 10 minūtes.
Pannā ieklāj cepampapīru, uzber batāšu salmiņus un izlīdzina. Uzbārsta garšvielas, uzslaka nedaudz eļļas. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 15–20 minūtes.
Pasniedz ar tomātu, čili, barbekjū vai citu mērci.
Ko vērtīgu satur batātes
- Saldajos kartupeļos, īpaši oranžajos, ļoti augstā koncentrācijā ir A vitamīns (beta karotīns), kas labs redzei, ādai un imūnsistēmai.
- Tajos ir C vitamīns, kas palīdz imūnsistēmai.
- Batātes satur arī B grupas vitamīnus, kas ir nozīmīgi vielmaiņai.
- Saldajos kartupeļos esošās šķiedrvielas veicina gremošanas sistēmas darbību un palīdz uzturēt sāta sajūtu.
- Satur arī antioksidantus, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuri bojā šūnas.
- Saldajos kartupeļos netrūkst minerālvielu: kālija, mangāna un magnija.
- Batātes ir ogļhidrātu avots, kas nodrošina ilgstošu enerģiju, tādēļ batātes ieteicamas fiziski aktīviem cilvēkiem un tiem, kas vēlas sabalansētu uzturu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem