Donati līdz mums atceļojuši no Amerikas. Šos apaļos un kalorijām bagātos saldumus ar caurumu vidū konditorejas piedāvā ar gardām glazūrām vai biezu pūdercukura kārtu. Kas slēpjas aiz šā salduma?

Reklāma

Donats patiesībā tas ir labi pazīstamais virtulis. Caurums vidū tam tādēļ, lai labāk izceptos, lai mīkla vidū nebūtu jēla. Donats ir kalorijām bagāts. Mūsdienās ir tapušas šā salduma liesākas un veselīgākas versijas – saglabājot klasisko formu, to cep cepeškrāsnī. Piedāvājam izmēģināt trīs dažādus donatu variantus, katru ar citādu glazūru.


Banānu donati ar ķiršiem


Banānu donati ar ķiršiem.

Mīklai:

• 250 g kviešu miltu


• 120 g sviesta


• 110 g cukura


• 60 ml piena


• 3 banāni


• 50 g kaltētu ķiršu


• 2 ēdamkarotes citrona sulas


• ēdamkarote vaniļas cukura


• pustējkarote malta kanēļa


• tējkarote sodas


• šķipsniņa sāls


Glazūrai:

• 150 g šokolādes


• 1,5 ēdamkarotes sviesta


Kviešu miltus izsijā, pievieno sodu, vaniļas cukuru un maltu kanēli. Samaisa. Blenderī ieliek ripiņās sagrieztus banānus, pienu, cukuru, mīkstu sviestu un citrona sulu. Sakuļ un pievieno miltu maisījumam. Samaisa un pievieno kaltētus ķiršus (var izmantot rozīnes). 

Saliek silikona donatu formiņās aptuveni 2/3 no tilpuma un cep 170 grādos 25–30 minūtes, līdz zeltaini brūni. 


Pagatavo glazūru – ūdens peldē izkausē šokolādi un pievieno mīkstu sviestu, samaisa. Kad donati atdzisuši, pārlej šokolādes glazūru.
Garšo mazliet līdzīgi mazajiem kēksiņiem. 


Eļļā cepti donati


Eļļā cepti donati.

Mīklai:


• 360 ml piena 


• 60 g cukura


• 2,5 tējkarotes sausā rauga 


• liela ola


• 2 olu baltumi 


• 500 g kviešu miltu


• 85 g mīksta sviesta


• pustējkarote sāls


Glazūrai:


• 55 g izkausēta sviesta 


• 180 g pūdercukura


• 3–5 ēdamkarotes piena


• 1,5 tējkarotes vaniļas ekstrakta


Pienam un olām pirms mīklas iejaukšanas jābūt istabas temperatūras. Visas mīklai paredzētās sastāvdaļas saliek bļodā un mīca ar rokām aptuveni piecas minūtes, līdz tā viendabīga un elastīga. Pēc tam mīklu pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni pusotras stundas vai tikmēr, līdz tā apjomā divkāršojusies. 


Gatavo mīklu liek uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, un izrullē aptuveni centimetra biezumā. Ar glāzi izspiež 7 cm diametra aplīšus, tiem vidū ar nelielu glāzīti vai mērkrūzi izspiež aplīšus. Pēc tam donatus apsedz ar dvielīti un ļauj pusstundu uzbriest. Friterī uzkarsē eļļu līdz +175 °C un uzmanīgi liek iekšā donatus tā, lai nesaskartos cits ar citu. Cep (vāra) aptuveni 4 minūtes, līdz tie zeltaini brūni. Izņem no katla un noliek uz virtuves papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa. 


Pagatavo glazūru: ar mikseri sakuļ mīkstu sviestu, pūdercukuru, pienu un vaniļas ekstraktu, līdz iegūta viendabīga, mazliet piloša masa. Atdzesētiem donatiem pārklāj glazūru. Ja ir vēlēšanās, kamēr glazūra nav sacietējusi, var apbirdināt ar šokolādes vai cukura konditorejas rotājumiem. 


Burkānu donati


Burkānu donats,

Mīklai:


• 150 g kviešu miltu


• 90 ml piena


• 90 g burkānu


• 75 g cukura


• 50 g sviesta


• liela ola


• 1,5 ēdamkarotes citrona sulas


• pustējkarote sodas


• garšvielas:


• pustējkarote kanēļa


• ¼ tējkarotes ingvera pulvera


• šķipsniņa muskatrieksta


• šķipsniņa maltu krustnagliņu


Glazūrai:


• 65 g sviesta


• 65 g krēmsiera


• 75 g pūdercukura


• ēdamkarote vaniļas cukura


• 3–4 pilieni oranžās pārtikas krāsas


Sviestu izkausē uz mazas liesmas, burkānus smalki sarīvē. Kviešu miltus sajauc ar garšvielām un sodu, samaisa. Citā bļodā ielej izkausēto sviestu, pienu, citrona sulu, pieber cukuru un iesit olu. Sakuļ ar mikseri. Pievieno sarīvētos burkānus, miltu maisījumu un samaisa. Liek silikona donatu formiņās 2/3 no tilpuma un cep +200 °C 12–15 minūtes, līdz tie zeltaini brūni. Noliek atdzesēties.


Pagatavo glazūru: izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Pievieno krēmsieru un pārtikas krāsvielu, maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Pamazām ber klāt izsijātu pūdercukuru un maisa, kamēr masa nedaudz sabiezē. Kad donati pilnībā atdzisuši, to augšpusi iemērc glazūrā. 


Der zināt!

  • Donati, kas cepti eļļā un pārlieti ar šokolādes vai pūdercukura glazūru, ir kalorijām pārbagāti. Ja tā bieži ir brīvdienu rītu brokastu sastāvdaļa, labāk cept silikona formiņās cepeškrāsnī.

  • Šiem gardumiem nopērkamas speciālas silikona formiņas, kurās var pagatavot vienādus un perfektus donatus. Ar metāla formiņām grūtāk strādāt, jo pirms mīkla ielikšanas tās jāieziež ar sviestu vai citu taukvielu. 

  • Donatu mīklu formiņās visvieglāk iepildīt, ja to ieliek konditorejas šļircē ar uzgali, kam apaļš caurums. Ar karoti liekot, notraipās forma, un pēc tam cepot tajās vietās piedeg mīkla.

  • Vislabāk šis kārums garšo gatavošanas dienā, īpaši eļļā ceptie nākamajā dienā ir sakritušies un bezgaršīgi, jūtama eļļas piegarša.

  • Donatu mīklu var papildināt ar dažādiem žāvētiem augļiem un ogām, sakapātiem riekstiem. 

  • Visvieglāk pagatavojamā donatu glazūra: citrona vai citu skābenu sulu sajauc ar pūdercukuru, līdz iegūta vijīga masa. Parasti pietiek ar dažām tējkarotēm sulas uz 50–75 gramiem pūdercukura.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem