Pēc vasaras saulgriežiem gan skābenēs, gan rabarberos skābeņskābes koncentrācija palielinās vairākas reizes, tāpēc tos neiesaka lietot uzturā. Taču bagātīgi saaugušās skābenes var jau laikus sagatavot ziemas krājumiem – zaļās lapiņas var gan sasaldēt, gan konservēt. Līdz ar to arī vēlā rudenī un ziemā būs iespējams uzvārīt aromātisku skābeņu zupu.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg skābeņu lapu
  • 200 g sīpolloku
  • 30 g pētersīļu
  • 30 g diļļu
  • 50 g sāls
  • 600 ml ūdens

Pagatavošana

Skābenes nomazgā, sīki sagriež, pievieno sīki sakapātus lokus, pētersīļus, dilles un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūšu un liek burkās. Sterilizē 85 grādos 20 minūtes (puslitra burkas). Aizvāko un uzglabā vēsumā.

Skābenes.

Lai skābenes nezaudētu kvalitāti

  • Vislabāk izmantot jaunās skābeņu lapiņas, jo tās ir vērtīgākas.
  • Skābenes mazgā tieši pirms gatavošanas, jo mitruma ietekmē tās ātri bojājas.
  • Tās nevāra alumīnija un čuguna katlos, jo, skābeņskābei mijiedarbojoties ar šiem materiāliem, ēdienam rodas nepatīkama metāliska piegarša.
  • Karstuma ietekmē skābenes zaudē spilgti zaļo krāsu un arī daļu garšas, tāpēc zupām tās pievieno pēdējā brīdī, vārot ne ilgāk par 2–3 minūtēm.
  • Gatavojot salātus, kuros iekļautas svaigas skābenes, tās saplucina ar pirkstiem vai pievieno veselas, jo griešana ar nazi noārda C vitamīnu.
  • Nav ieteicams skābenes glabāt ledusskapī ilgāk par 3 dienām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem