Restorānu biznesam Latvijā joprojām neiet pārāk spoži, par apmeklētāju trūkumu nesezonā sūdzas arī prestižajā "Michelin" ceļvedī iekļautais restorāns "Kest", taču tā līdzīpašnieka un šefpavāra Māra Jansona zīmola veikalu tīkls attīstās – tikko atvērts jau trešais "Kest" veikals.
Kāpēc jūs pirms astoņiem gadiem pametāt tolaik populāro Rīgas restorānu "Bibliotēka Nr. 1" un devāties uz Cēsīm, lai kopā ar uzņēmēju Gundaru Skudriņu veidotu jaunu restorānu "Kest"?
M. Jansons: Tas bija saistīts ar izdegšanu un sevis izsmelšanu, sapratu, ka kaut kas ir jāmaina. "Bibliotēka nr. 1" bija grandiozs projekts ne tikai manā dzīvē, bet visas Latvijas kulinārijas mērogā. Savā ziņā tāds kā Everests. Taču, kā dzied dziesmā, kalniem pāri atkal citi kalni būs. Tikai tad, kad esi bijis virsotnē un nokāpis no tās zemē, saproti, cik tā ir bijusi vērienīga, kāds tas ir bijis piedzīvojums. Tā kā pats esmu kāpis augstkalnos – gan Monblānā, gan Elbrusā –, labi zinu, kāda ir sajūta, nokāpjot lejā. Nācās meklēt jaunu izaicinājumu. Iepazinos ar Gundaru un teicu viņam – hei, taisām Cēsīs restorānu! Viss izrādījās ne gluži tā, kā biju iedomājies. Sākās pandēmija un restorāns pārtapa par veikalu "Kest at Home", kas piegādāja ēdienu uz mājām. Taču, ja to nebūtu izdarījuši, pieļauju, ka jau pirms pāris gadiem būtu bankrotējuši, jo Cēsīs sezona ir divus ar pusi līdz trīs mēnešus gara, bet tūristu pieplūdums salīdzinoši neliels. "Kest" tapa ļoti ilgi un pārdomāti – vairāk nekā divus gadus. Sākotnēji bija doma veidot klasisku restorānu ar ribiņām, forelīti un izlejamo alu. Taču tolaik satikos ar kādu žurnālistu no Ukrainas, kurš pavaicāja – kāpēc man pie tevis vajadzētu braukt uz Cēsīm? Sapratu, ka ir jādomā kas atšķirīgs, jo, lai arī cik populārs pavārs es būtu, tikai pēc ribiņām un alus pie manis nebrauks. Nolēmu iet vissarežģītāko ceļu un pirmais ārpus Rīgas, turklāt vēl pandēmijas laikā, tiklīdz beidzās mājsēde, veidot "tasting menu" jeb degustācijas ēdienkarti bez iespējas ēdienu izvēlēties. Tobrīd tas bija kaut kas traks. Pat šobrīd Latvijā ir tikai četri šāda koncepta restorāni.