Skābenes iederas ne vien zupā, bet arī salātos, sautējumos, mērcēs un pīrāgu pildījumā. Iedvesmai - garda un sātīga omlete ar skābenēm, spinātiem un sieru.
Sastāvdaļas
- 8 olas
- 2 ēdamkarotes sviesta
- pusglāze konservētu zirnīšu
- 1 ēdamkarote sagrieztu skābeņu
- 1 ēdamkarote sagrieztu spinātu
- 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu
- 1 ēdamkarote kviešu miltu
- sāls pēc garšas
- rīvēts siers pārkaisīšanai
Pagatavošana
Sagrieztās skābenes, spinātus un pētersīļus sajauc ar zirnīšiem un sautē sviestā. Kad zaļumi saplakuši, tajos iemaisa miltus. Masu atdzesē, pieber sāli un iejauc sakultas olas. Zaļumu un olu maisījumu cep sviestā uz pannas līdz gatavībai nemaisot. Kad olas izcepušās, pārkaisa sieru, pagaida, līdz tas izkūst, tad pasniedz ēdienu.
Lai skābenes nezaudētu kvalitāti
- Vislabāk izmantot jaunās skābeņu lapiņas, jo tās ir vērtīgākas.
- Skābenes mazgā tieši pirms gatavošanas, jo mitruma ietekmē tās ātri bojājas.
- Tās nevāra alumīnija un čuguna katlos, jo, skābeņskābei mijiedarbojoties ar šiem materiāliem, ēdienam rodas nepatīkama metāliska piegarša.
- Karstuma ietekmē skābenes zaudē spilgti zaļo krāsu un arī daļu garšas, tāpēc zupām tās pievieno pēdējā brīdī, vārot ne ilgāk par 2–3 minūtēm.
- Gatavojot salātus, kuros iekļautas svaigas skābenes, tās saplucina ar pirkstiem vai pievieno veselas, jo griešana ar nazi noārda C vitamīnu.
- Nav ieteicams skābenes glabāt ledusskapī ilgāk par 3 dienām.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem