Svaigi ceptas maizītes pie zupas vai salātiem – jauks aromāts un patīkama garšas buķete! Piedāvājam triju veidu ātri pagatavojamas maizītes, ko var uzcept, kamēr vārās zupa.

Rudzu maizītes

  • 4–6 porcijas
  • 200 g rudzu miltu
  • 50 g bīdelēto kviešu miltu
  • 2–3 ēdamkarotes kviešu kliju
  • 30 ml olīveļļas
  • 125 ml jogurta bez piedevām
  • 75 ml ūdens
  • tējkarote cepamā pulvera
  • garšvielas (pa tējkarotei koriandrs un ķimenes, šķipsniņa malta kanēļa)
  • pustējkarote sāls
  • sēkliņas pārkaisīšanai

Jogurtam pielej ūdeni, pievieno garšvielas, cepamo pulveri, cukuru, sāli un maisa, līdz cukurs izkusis. Atsevišķā bļodā sajauc abu veidu miltus un klijas. Pielej eļļu un ieberž miltos. Miltu maisījumam pievieno jogurta masu un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla, to noliek uz 15 minūtēm. Mīklu sadala sešās daļās, no katras izveido mazu kukulīti, virspusē iegriež krustiņu, pārkaisa ar sēkliņām un cep cepeškrāsnī 160 oC aptuveni 25 minūtes.

Kviešu maizītes.

Kviešu maizītes

  • 4–6 porcijas
  • 125 g rupja maluma pilngraudu kviešu miltu
  • 125 g bīdelēto kviešu miltu
  • 125 g kefīra
  • 40 g mīksta sviesta
  • ēdamkarote citrona sulas
  • pustējkarote sodas
  • pustējkarote cukura
  • garšvielas (pa šķipsnai malts kardamons, kanēlis, koriandrs, kurkuma, muskatrieksts un fenhelis)
  • pustējkarote sāls

Kefīrā iejauc sāli, cukuru, garšvielas, sodu un citrona sulu. Miltos ieberž mīkstu sviestu un pielej kefīram. 

Labi izmīca mīklu – jo ilgāk mīca, jo mazāk maizīte saplaisā. 

Mīklas bļodu pārsedz ar pārtikas plēvi un noliek uz 15 minūtēm. Pēc tam izveido mazus, apaļus kukulīšus un liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 20–25 minūtes (laiks atkarīgs no kukulīšu lieluma).

Ķirbja maizītes

  • 4–6 porcijas
  • 100 g ķirbja biezeņa
  • 200 g kviešu miltu
  • 50 g ķirbja sēkliņu
  • 75 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes mīksta sviesta
  • ēdamkarote kviešu kliju
  • ēdamkarote citrona sulas
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/4 tējkarotes malta muskatrieksta
  • 1/4 tējkarotes malta kanēļa
  • pustējkarote sāls
  • ķirbja sēkliņas pārkaisīšanai

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos, liek pannā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens, uzliek vāku un sutina, kamēr tas izšķīst un masa kļūst kā biezenis.

Kviešu miltus sajauc ar klijām, sodu, garšvielām, cukuru un sāli un ieberž mīkstu sviestu. Pievieno ķirbju biezeni un ūdeni, izmīca. Pieber ķirbja sēkliņas, vienmērīgi izmīca un noliek uz 15 minūtēm. Veido mazus kukulīšus un pārkaisa ar ķirbja sēkliņām. Cep 170 oC aptuveni 30 minūtes.

Padomi

  1. Visām mīklām var būt jāpievieno mazliet vairāk šķidruma – tas atkarīgs no miltu kvalitātes.
  2. Citrona sulas vietā var izmantot dzērveņu vai cidoniju sulu.
  3. Visgaršīgākās maizītes ir no svaigi maltiem pilngraudu miltiem.
Maizīte pie pupiņu zupas.

 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.